Viza Thailanda în Penang – Malaezia

Obținerea vizei pentru Thailanda în Penang – Malaezia

Cuprins

A. Introducere
B. Acte necesare
C. Alte lucruri necesare
D. Termene
E. Atmosfera
F. Plata vizei
G. Ridicarea pașaportului
H. Ce poți face în cele 3 zile în Penang?
I. Insula Langkawi
J. Ce poți face în Koh Lipe?

A. Introducere

O mare problemă pentru cei care nu s-au putut hotărî din timp să călătorească în Thailanda mai mult de 15 zile este obținerea vizei online [procesată, cel puțin parțial, de ambasada Regatului din București]. În cazul în care v-a fost respinsă sau dacă care previzionați că nu o veți putea obține datorită termenului prea generos de larg oferit de Ambasada Regatului Thailandei din București o soluție ar fi aplicarea la o ambasadă din altă țară.

Am fost în cea de-a doua situație, m-a hotărât să plec spre Asia pentru câteva luni și mi-am luat biletele de plecare cu aproximativ 7 zile înainte, dar nu spre Thailanda, ci spre Penang, Malaezia.

B. Acte necesare

În prima imagine sunt actele cerute (captură ecran site oficial Ambasadă Thailanda din Penang).

Viza Thailanda Penang Malaezia
Viza Thailanda Penang Malaezia

Am pus într-o țiplă următoarele în următoarea ordine:
1. Pașaport – original
2. Formular + 2 fotografii
3. Copie cu primele 2 pagini pașaport
4. Copie foaie cu visa Malaezia (intrare Penang)
5. Zbor ieșire din Thailanda (am ales Laos)
6. Plata zbor ieșire (chitanța primită de la Air Asia)
7. Extras bancar în limba engleză (vor converti la ambasadă RON în USD)
8. Rezervări cazări

Punctul 4 nu este cerut, dar pentru a fi în jurisdicția Ambasadei Thailandei din Penang este nevoie să dovediți că acela a fost punctul de intrare în Malaezia. Dacă ați intrat prin alt aeroport, Kuala Lumpur, de exemplu, și v-a fost aplicată ștampila de intrare acolo, chiar dacă în scurt timp ați plecat spre Penang, cel mai probabil nu vă va fi acceptată cererea.

Nu am inclus dovada metodei de deplasare către Thailanda, aceasta nefiind necesară pentru cei care merg cu autobuzul.

C. Alte lucruri necesare

De asemenea este necesar să aveți o mască [de protecție împotriva a ceva], nu e o dramă dacă nu aveți, domnul de la poartă vă poate furniza una contra sumei modice de 1 MYR (aproximativ 1 LEU/RON). O altă cerință este îmbrăcămintea considerată decentă (fără umeri și genunchi dezgoliți, de exemplu), dar mi s-a spus că se poate rezolva și asta contra a 30 MYR = aprox. 30 LEI cu ajutorul unor persoane de peste gard care sunt pregătite pentru orice.

D. Termene

Termenul lor de 3 zile se traduce prin:
1. predarea actelor (capitolul B) în prima zi între orele 08:00 și 10:00AM.
2. primirea pașaportului după 2 zile și cîteva ore (între orele 15 și 16:00.
Am ajuns înr-o zi de luni la 08:45AM, erau 15 persoane, până la ora 9:00 s-au strâns vreo 30.

E. Atmosfera

Am intrat în două etape, întâi în curtea Ambasadei Thailandei din Penang unde ni s-au verificat sumar actele de o persoană care a trecut prin dreptul fiecărui, apoi în clădire unde am predat actele la diferite ghișee și am așteptat pe scaune.

Primul a fost citat un bărbat din Marea Britanie, căruia i s-a spus că are prea multe prelungiri ale șederii în Thailanda. A îngăimat el ceva, i s-a spus că totuși de data aceasta îi va fi aprobată viza. Ulterior am vorbit cu el și mi-a spus că are doar 5 sau 6 extensii în ultimii 3 ani și că ultima dată când a intrat în Thailanda ofițerul de la imigrări i-a spus că e ultima dată când i se mai acordă permisiunea, data viitoare să vină cu viză.

A mai fost chemată apoi o doamnă care, dacă ar fi fost prin vreun birou din România ar fi avut o semnificativă șansă de a avea parte de următorul dialog:
– Ați stat prea mult în Thailanda în ultimul an…
– Nu mai lucrez de ceva timp…
– Sunteți pensionară?
– Da.
– Da’ dacă tot aveți o vârstă și ați ieșit la pensie de ce nu vă faceți viză de pensionară?
Și apoi întorcându-se către colegele ei:
– Uite din cauza ăstora care nu înțeleg trebuie să muncim noi mai mult de 20 de ori decât trebuie.
……….
Dar thailandeza i-a spus:
– Știți că pentru cei retrași din activitate există posibilitatea obținerii vizei de pensionar pe termen lung, lucru care vă va scuti de aceste artificii și pe viitor vă recomandăm să aplicați pentru ea dacă doriți să stați pe termen lung în Thailanda. Ținând cont de asta vă va fi acordată viza de data asta, deși ați depășit termenul anual pentru viza turistică.
Doamna a promis că nu va mai aplica pentru viza turistică în următorul interval de timp, că e pentru ultima dată și se va întoarce ăn țara ei, lucri ce m-a cam mirat, vorbism mai înainte cu ea și cu o franțuzoaică care sălășluiau în Koh Pha Ngan, un fel de Vama Veche de la noi de pe vremuri, dacă ar fi să forțăm o comparație. Și cine a prins gustul Koh PhaNgan-ului nu poate fi îndepărtat așa ușor.

Apoi tuturor ni s-a spus că mergem în stradă unde va trebui să plătim taxa de viză.

F. Plata vizei

Plata vizei se face în stradă, la o domn așezat pe o bancă afară sau la o fată zâmbitoare dintr-o dubă.
Un băiat din Belarus, care a schimbat câteva cuvinte cu mine în egleză și mai multe în rusă cu alte persoane, era puțin contrariat că i s-a cerut 180MYR în loc de 160MYR. La fel mi-a spus și o fată din China că a plătit, la fel am dat și eu. Tot fata din China mi-a spus că la intrarea în Thailanda prin alt loc la frontiera terestră un funcționar i-a cerut bacșis, n-a știut cât trebuie și ea a dăruit 1.000 THB. I-am spus că dinspre Laos mie nu mi-a cerut nimic, dar că e bine să întrebe cât data viitoare, de cele mai multe ori taxa pentru procesare rapidă este de 200 baht.

G. Ridicarea pașaportului

Peste 2 zile poți lua pașaportul aproape imediat cum ajungi.

Burma Temple Penang
Burma Temple Penang

H. Ce poți face în cele 3 zile în Penang?

  1. O vizită la Kek Lok Si Temple, urmată apoi de un timp de destindere pe Penang Hill (recomand urcarea cu funicularul). Vizita la „The Habitat” (parcă 60MYR a fost intrarea) de pe Penang Hill nu mi-a furnizat prea multe animale de văzut, doar o veveriță gigantică m-a impresionat, m-am întâlnit cu mai multe în afara lui.
  2. Un traseu prin nordul insulei (templu thailandez + unul birmanez apropiate), o plajă superbă pentru apus și apoi un parc național.
  3. Vizitarea George Town
George Town
George Town

Mai sunt o mulțime de alte lucruri de făcut, interacțiunea cu unii localnici a fost extraordinară, am stat 6 zile și aș mai fi rămas, dar deja luasem bilet de avion către Langkawi.

I. Insula Langkawi

Înainte de a pleca spre Thailanda nu ar strica vizitarea insulei Langkawi, numită de mulți perla Malezia, deși din discuțiile cu mai mulți backpack-eri (o malaeziană pasionată de scufundări întâlnită în Laos, o elvețiancă în Koh Lanta și un italian întâlnit în Langkawi și Koh Lipe și cu care nu m-aș mai merge vreodată pe stradă cu el) prefrințele se îndreaptă către coasta de est a Malaeziei.
Vizita la Sky Bridge a fost un semi-dezastru pentru mine, vârful a fost înconjurat de nori. Și am mai dat și aproape 100 de LEI.
ATENȚIE: a merge în Langkawi cu un tricou pe care e inscripționat Penang e ca și cum ai merge în Galați cu un maieu găurit pe care e scris „I love Brăila„.

 

Insula Langkawi
Insula Langkawi

J. Ce poți face în Koh Lipe?

Insula, poartă de intrare din Thailanda în Malaezia, are un aer de vacanță pe tot teritoriul ei, excursiile pentru snorkeling sunt foarte apreciate și după ce am luat parte la una dintre ele mi-e greu acum să spun care dintre insulele Thailandei oferă cea mai bună priveliște sub apă. Ce vezi în adâncurile din jurul acestei insule este în vârful Thailandei. Eu mi-am pierdut GoPro-ul în prima secundă de cum am intrat în apă (aparat care a costat de 30 de ori mai mult decât valoarea excursiei) și nu mai vreau să povestesc despre asta.

Koh Lipe
Koh Lipe