Templul Dintelui Lui Buddha, obiectiv turistic inedit din Cartierul Chinezesc, Singapore
În lume sunt o mulţime de temple inedite, cu un design şi o arhitectură deosebite, dar parcă niciunul nu este precum Templul Dintelui lui Buddha din Singapore. Săli cu statui şi design care depăşeşte orice imaginaţie, un dinte păstrat cu sfinţenie într-o sală specială şi foarte mult aur, decoraţiuni şi detalii interesante, cu asta îşi întâmpină Templul turiştii care vor să îl descopere odată ce au ajuns în Cartierul Chinezesc din Singapore.
Cartierul Chinezesc din Singapore este deja cunoscut în toată lumea pentru efervescenta de acolo, însă un obiectiv turistic din zona atrage anual mii de credincioşi şi curioşi: Templul Dintelui Lui Buddha. Deschis relativ recent pentru public, în mai 2007, templul a devenit unui chinezesc budist de abia în 2008. Dintele lui Buddha este găzduit de o minune arhitecturală, de un templu în stil Tang-in, foarte important pentru budiştii din toată lumea. Relicvă e la etajul al patrulea al clădirii, este păzită cu sfinţenie şi doar călugării au acces la ea. Aurecon s-a ocupat de îmbunătăţirea iluminatului din interiorul muzeului-templu pentru o experienţă mai bună oferită turiştilor care vizitează templul. Printr-un iluminat mai bun s-au pun în valoare atât designul templului, cât şi detaliile acestuia. S-a lucrat intens la interior şi exterior pentru a avea o lumină cât mai bună indiferent de cât de mulţi vizitatori sunt afară sau înăuntru.
Dacă priveşti cu atenţie vei descoperi în unele camere săli şi influenţe ale stilului tibetan budist care aduc un plus de frumuseţe interiorului templului. Dintele lui Buddha a fost găsit la un moment dat într-o stupa care s-ar fi prăbuşit, este destul de lung pentru a fi unul al unui om, dar budiştii îl consideră în continuare dintele lui Buddha.
Templul Dintelui Lui Buddha din Sri Lanka
Templul din Singapore are şi un corespondent în Sri Lanka, Templul Dintelui Lui Buddha din Kandy, unde se află tot un dinte care ar fi aparţinut lui Buddha. Turiştii sau invitaţii pot să ia parte la diverse manifestări culturale în teatrul de la subsol, pot să meargă în sala de mese vegetariană, se acceptă chiar şi donaţiile. Designul interior a fost gândit în aşa fel încât turiştii şi localnicii să se bucure de experienţe cât mai bune când ajung acolo.
Stareţul locaşului a respins mai multe propuneri de design, care erau prea moderne, şi a preferat unul tradiţional. S-a respins cu vehemenţă şi tipologia sud chinezească aplicată designului, aşa că influenţele nord chinezeşti se pot vedea la nivelul designului din prezent. Intrarea în templu se face prin trei porţi mari, cea din mijloc e doar pentru oficialităţi, invitaţi speciali, porţile sunt grele şi corespund stilului abordat în toată clădirea.
Dintre sălile spectaculoase de la interior amintim şi Sala Celor 100 de dragoni, unde îl vedem pe Buddha Maitreya reprezentat de o statuie uriaşă, lângă el, de o parte şi de alta sunt bodhisattvasi. Buddha are mâna dreaptă şi stânga ridicate în aşa fel încât să formeze abhaya mudra şi varada mudra, iar în palma sa stângă există o sticlă din aur care ar conţine amrita.
Cu siguranţă vei vrea să vizitezi şi Sala Înţelepciunii Universale, unde vei descoperi o statuie cu şase mâini, o reprezentare a manifestării Cintamanicakra a Bodhisattva Guanyin, statuie flancată de vajra-wielding dharmapalas. Toţi pereţii din sală au altare sau statui.
Etajul al treilea al clădirii este rezervat Muzeul Culturii Budiste, unde pot fi văzute diverse artefacte asociate lui Buddha. Tot timpul dintele lui Buddha stă într-o stupă foarte grea, de peste 3.500 kg, cu peste 300 de kilograme de aur în compoziţie. Pe acoperişul templului e şi o grădină pentru relaxare şi meditaţie, o pagodă.
Acest articol a fost scris pentru mine de