Reparatii termopane

Ar trebui să verifici cel puţin odată pe an termopanele pentru a vedea dacă acestea se mai închid etanş sau dacă au nevoie de reparaţii. Ai nevoie de o astfel de verificare deoarece din cauza schimbării de temperatură feroneria se poate contracta sau dilata astfel încât geamurile termopanelor nu se mai închid cum ar trebui, scăzându-le astfel coeficientul de izolare.

De asemenea, închiderea şi deschiderea repetată a termopanelor poate duce la uzura feroneriei, dar şi a garniturii.

În cele mai multe cazuri vei avea nevoie doar de o reglare a termopanelor. Poţi face singur acest lucru cu ajutorul unor chei inbus. Există însă şi posibilitatea de a avea nevoie de repararea termopanelor pentru că acestea nu se mai închid sau se închid foarte greu şi dau semne că vor ceda.

Cum îţi dai seama dacă ai nevoie de „reparaţii termopane

Nu e suficient să constaţi faptul că aerul rece pătrunde prea uşor în cameră. Uneori se poate întâmpla ca aerul rece să treacă pe lângă sau pe sub termopane. În acest caz va trebui doar să izolezi mai bine cu spumă zona dintre termopane şi zid. În principiu, preţul reparării problemei va fi foarte mic pentru că un tub de spumă poliuretanică este de aproximativ 20 de lei.

Dacă curentul întră la fel de uşor în cameră sau izolarea fonică este la fel de precară atunci ai nevoie de reparaţii la termopane. De regulă problemele apar la feronerie.

Preţul reparării termopanelor poate fi uneori mic dacă ai nevoie de reglare a unor componente dar poate fi unul mare dacă trebuie să înlocuieşti anumite părţi. Din acest motiv ar trebui să te interesezi cât costă un termopan nou, similar cu cel pe care îl ai deja. Poţi face asta cu ajutorul softurilor online de tip calculator termopane.

Poţi avea astfel surpriza să constaţi că repararea poate costa mai mult decât un termopan nou. Indiferent că vei opta pentru reparare sau înlocuire, nu uita că poţi aduce un plus de confort prin adăugarea unor componente facultative pentru ferestre cum ar fi plase de ţânţari, jaluzele verticale/orizontale sau rulouri exterioare. E mult mai simplu să faci asta acum decât ulterior.

Ce componente ale ferestrelor si usilor au nevoie cel mai des de tip reparatii termopane

Am menţionat deja faptul că feroneria este cea care are nevoie frecvent de reparaţii sau reglări fine. Nu îţi imagina că aceasta trebuie reglată foarte des însă atunci când e nevoie de reglarea ei trebui să o faci pentru că altfel rişti să ajungi la cheltuieli mult mai mari cu reparaţiile termopanelor.

Garnitura se va uza mult mai repede dacă feroneria nu este reglată la timp. Aceasta nu este foarte scumpă însă înlocuirea ei de către un specialist te poate costa suficient încât să te convingă să reglezi la timp ceea ce e necesar. Preţul repararii termopanelor este evident mai mic dacă rezolvarea micilor probleme este făcută la timp.

Chiar dacă reglajele se fac la timp, garnitura este una dintre componentele care se uzează cel mai repede. Alături de feronerie şi garnitură, atunci când vine vorba de reparaţiile termopanelor putem adăuga şi rulourile exterioare şi plasele de ţânţari printre componentele care se uzează mai repede sau necesită o atenţie sporită.

Profilele PVC şi sticla sunt unele dintre componentele care necesită foarte rar reparaţii dar preţul repararii termopanelor când vine vorba de aceste două componente este mult mai mare decât în cazul celorlalte componente.

Bineînțeles că dacă se sparge sticla / geamul termopan aceasta trebuie înlocuită, prețul sticlei fiind, în general, în jur de 20-30% din prețul întregii uși sau ferestre termopan. La care se adaugă prețul transportului, montajului care poate fi mult mai mare (procentual) ca în cazul în care se realizează o comandă care conține mai multe piese (ferestre, uși sau balcoane) termopan.

Ca o scurtă concluzie, dacă vrei să te asiguri că termopanele izolează perfect ai nevoie să faci micile reglaje ale feroneriei la timp. În felul acesta te vei asigura că locuinţa este izolată foarte bine şi vei evita ca mai târziu să plăteşti un preț prea mare pentru repararea termopanelor.