Ferestre termopan

O fereastra poate să fie impartita in mai multe ferestre mai mici (canate), fiecare din ele putand sa se deschida sau nu. Deci putem avea ferestre termopan:

 • fixe (care nu se deschid)
 • cu o deschidere (oscilantă), deschidere simpla, in general pe orizontala
 • cu dubla deschidere (oscilo-batantă): pe orizontala si pe verticala
 • mai rar intalnite: armonice, culisante/glisante etc.
ferestre termopan
ferestre termopan

În imagine fereastra termopan este împărțită în 3 canate (A, B și C): A este o fereastră cu deschidere simplă (se deschide doar pe orizontală), B este o fereastră cu deschidere oscilobatantă (se deschide atât pe orizontală cât și pe verticală), iar C este o fereastră fixă.

Prețul unei ferestre crește în funcție de complexitatea acesteia: la aceleași dimensiuni fereastra cu dublă deschidere va fi mai scumpă decât fereastra cu deschidere simplă, iar fereastra fixă va fi cea mai ieftină.

Ferestrele care au forme geometrice atipice (rotund, triunghi, romb, trapez șamd) sunt ceva mai scumpe datorită faptului că sunt mai rar cerute și sunt necesare mașini speciale sau schimbat modul de lucru al celor mai avansate.

Ferestrele culisante/glisante și armonice sunt totuși cele mai scumpe datorită feroneriei integrate care „contribuie” foarte mult la prețul final.

În componența unei ferestre termopan putem identifica:

 • elemente de tamplarie pvc (ramele ferestrei: tocul si cerceveaua)
 • geamuri termopan (2 sau mai multe foi de sticla, izolate intre ele de aer sau de un gaz cu ar fi argonul).
 • feronerie (elementele de metal/fier dintre care amintim mânerele, balamalele, mecanismele utilizate pentru „prinderea”, blocarea și deplasarea ferestrei)

Cu cât fereastra termopan este mai mare și mai complexă cu atât este mai important profilul de tâmplarie pvc utilizat. Acesta trebuie să fie rezistent, ceea ce înseamnă că armătura metalică din interiorul pvc-ului trebuie să fie suficient de groasă pentru a susține întreaga fereastră. Mărcile germane de termopane, cum ar fi Rehau, Gealan sau Salamander, sunt considerate a fi cele mai bune și care, pe lângă rolul de protecție termică, sunt și foarte rezistente în timp și la greutăți mai mari. În politica de prețuri ale acestor firme profilele pvc colorate sunt mai scumpe decât cele albe.

Foarte importantă este și feroneria utilizată (mânerele, balamalele, mecanismele de prindere trebuie să suporte un număr de închideri+deschideri ale ferestrelor termopan)

Transfer termic al ferestrei este dat de cel al geamului termopan (în principal, cea mai mare suprafață) si de cel al tamplariei pvc.

Tamplarie pvc: izolarea termică este oferită de calitatea profilului pvc și de numărul de camere  (compartimentări care se pot vizualiza doar dacă se secționează o bară de tâmplărie pvc) ale acestuia. Modul de sudare/imbinare a profilelor simultan la cale 4 capete (colțuri/unghiuri) cu o mașină modernă, controlată computerizat, duce la o geometrie aproape perfectă a ferestrei, deci și a izolării termice. Mai multe informații la pagina despre tamplarie pvc.

Geamuri termopan: ferestrele sunt prevăzute cu 2 sau 3 foi de sticlă care sunt izolate între ele printr-un strat de aer sau de gaz (argon în general). Geamurile termopan (foile de sticlă) sunt etanșeizate de tâmplăria pvc a ferestrei.

În general ferestrele termopan sunt văzute cu rol de izolator termic pentru perioada iernii, pentru a menține căldura, dar uneori e nevoie ca le să aibă și rol de barieră impotrivă căldurii. Aceasta se face:

 • utilizând geamuri termopan 4S (four seasons = 4 sezoane) sau reflexive (cred 😛 )
 • montând rulouri exterioare (modalitatea cea mai eficientă)
 • aplicând jaluzele verticale sau jaluzele orizontale pe partea interioară a ferestrei.

Prețuri termopane

Prețurile ferestrelor termopan diferă în funcție de mai muți parametri (unii dintre aceștia sunt evidențiați la rubrica „geamuri termopan pret„):

 • dimensiunile ferestrelor (înălțimea și lățimea)
 • tipul/modelul ferestrelor (fixe, cu simplă deschidere sau cu dublă deschidere)
 • marca și tipul profilului de tâmplărie pvc
 • culoarea profilului pvc
 • numărul de foi de sticlă ale ferestrei pvc
 • tipul foilor de sticlă
 • gazul (dacă s-a dorit inlocuirea aerului) utilizat între foile de geam termopan (sticlă)
 • accesoriile dorite (glafuri, rulouri exterioare, jaluzele verticale, plase de protecție împotriva insectelor sau țânțarilor).

Puteți realiza un număr nelimitat de teste de prețuri termopane pentru diferite dimensiuni și modele de ferestre termopan la rubrica calculator termopane din siteurile realizate.

Sub ferestre se obișnuiește să se monteze glafuri de cele mai multe ori, atât la interior cât și exterior care pot avea rol de protecție pentru curgerea apei pe pereți (dacă am uitat fereastra deschisă sau întredeschisă în timpul ploii), decorativ sau chiar practic (eterna floare de la fereastră).

Plasele împotriva insectelor se obișnuiesc să se monteze pe partea exterioară și au rol de protecție de 100% împotriva pătrunderii în cameră a muștelor și tânțarilor, dar și a altora ființe cum ar fi păsările, rozătoarele sau lăcustele.

Dintre serviciile de reparatii termopane cel mai des întânită este operațiunea de efectuare de reglaje ale feroneriei. Mai multe informații la pagina reparatii termopane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.