Semnatura electronica

Cum mi-am cumpărat semnătura electronică

Am ales sa cumpăr semnatura electronica de la firma certSIGN.  Și nu pentru că siteul firmei era primul în Google (după expresiile semnatura electronica, semnatura digitala, certificat digital samd) sau că firma avea, de departe, cea mai mare cifra de afaceri dintre toți furnizorii de certificate digitale din România, ci pentru că aceasta a fost recomandarea fratelui meu, un contabil cu două decenii de experiență în domeniul economic și care utiliza la rîndul lui de ani de zile semnătura electronică de la certSIGN.

Obișnuiam să depun declarațiile la ANAF în format fizic (hârtie printată, semnată și ștampilată), bineînțeles având la mine memory stick-ul care uneori nu era citit de orice PC de la Administrația Financiară de care aparțin. Nu era un inconvenient prea mare, doamnele de la ghișeu erau amabile, dacă nu mă duceam în ultimele zile coada era formată, de obicei, din maxim pe 3 persoane, iar distanța dintre casa mea și locația ANAF de care sunt arondat era, în medie, de 11’38” de mers pe jos.

Totuși am decis să experimentez și eu sentimentul de a fi conectat online cu instituțiile statului, așa că am accesat siteul https://www.certsign.ro, am completat formularul de înregistrare în vederea obținerii semnăturii electronice și am primit un email cu instrucțiunile de urmat.

Prima mă îndruma să plătesc. Un link din email mă trimitea către o factură în format xls cu prețul în Euro. Bine, asta vreau să fac, pregătisem digipasul, dar cât? Era ora 10:29, nu știam dacă voi ajunge în acea zi să depun contractul semnat împreună cu o declarație și alte documente cu termeni și condiții cerute la pasul 2 (toate semnate), deci cel mai probabil cursul ar fi fost altul.

Deci dramă mare, așa că am plecat plin de incertitudini către cel mai apropiat sediu al unui partener certSIGN care era sediul unei bănci. Estimam să ajung, tot mers pe jos, ador mersul pe jos, în maxim 15 minute, însă locația setată în Google Maps era greșită așa că ziua în care am ales să achiziționez semnătură digitală parea o zi din acelea în care toate îți ies pe dos. 🙂

Am ajuns totuși la sediul respectivei bănci prin metode offline (verificat numerele de pe clădiri), acolo era o persoană care se ocupa cu procesarea cererilor pentru certificatele digitale de la certSIGN și care a preluat actele, a făcut rapid o conversie la un calculator de buzunar și… asta a fost. Am fost invitat să revin peste 5 sau 7 zile (nu mai rețin cu exactitate, aveam de ales și posibilitatea de a-l primi prin curier) pentru ridicarea exemplarului meu de contract semnat și de către certSIGN și a dispozitivului pentru semnătura electronică.

După totul a (re)devenit simplu: modalitatea de instalare a certificatului digital era foarte simplă și riguros descrisă în pliantul atasat acestuia, pașii descriși în emailul de confirmare au dus la rezultatele dorite “din prima” etc.

În concluzie totul ar fi fost simplu dacă în email nu aș fi avut ca prim pas cerința de a plăti fără a ști cât (factura în Euro, plata în Lei). Probabil că un telefon dat la call-center-ul lor m-ar fi lămurit pe loc.

Ce trebuie făcut?

  • înregistrarea în siteul www.certsign.ro
  • tipărit și semnat (fizic 😀 , cu pix, stilou…) documentele primite în urma înregistrării
  • mers la cel mai apropiat sediu certSIGN sau al unui partener certSIGN cu banii necesari, am specificat mai sus de ce mi se pare mai practic așa 😉
  • ridicat certificatul digital peste 7 zile de la același sediu sau recepționarea acestuia prin curier (la alegere,  am preferat prima modalitate pentru a nu fi nevoit să fiu la o adresă in perioada în care curierul e prin zonă, uneori sună cu binecunoscutul mesaj „în 2 minute sunt la d-voastră”)
  • descărcat kit-ul de instalare de la adresa www.certsign.ro/cd/
  • instalat semnătura digitală conform instrucțiunilor
  • urmat pașii de configurare
  • aplicat semnătura electronică pe fișierul de confirmare pentru ANAF generat de soft

În articolul următor voi prezenta pașii ce trebuie realizați pentru a înregistra certificatul digital calificat la ANAF pentru a avea o semnătură electronică extinsă validă în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală.

www.certsign.ro